open-navfaktor-logo
search
Urbi et orbi
Božićna poruka pape Franje: Svijet pati od ozbiljnog nedostatka mira
Duhovni vođa katolika papa Franjo, u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci, poručio je kako svijet danas pati od ozbiljnog nedostatka mira te uputio molitvu Bogu da prosvijetli um onima u čijoj je vlasti učiniti da utihnu oružja i smjesta se okonča besmisleni rat u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).
25.12.2022. u 15:40
get url
text

- Neka nam se pogled ispuni licima braće i sestara iz Ukrajine, koji ovaj Božić proživljavaju u tami, na hladnoći ili daleko od vlastitih domova, zbog razaranja izazvanih desetomjesečnim ratom - kazao je papa Franjo, u tradicionalnoj poruci "Urbi et orbi" – Gradu i svijetu, te nastavio:

"Neka nam Gospodin udijeli spremnost na konkretna djela solidarnosti kako bismo pomogli onima koji trpe i neka prosvijetli um onima u čijoj je vlasti učiniti da utihnu oružja i smjesta se okonča ovaj besmisleni rat."

Naglasio je kako "naše doba pati od ozbiljnog nedostatka mira i u drugim krajevima, na drugim poprištima ovog trećeg svjetskog rata".

- Sjetimo se Sirije, još uvijek mučene sukobom koji je pao u drugi plan ali nije završio. Molimo Gospodina da se tamo, u zemlji u kojoj se rodio, nastavi dijalog i traženje uzajamnog povjerenja između Palestinaca i Izraelaca - poručio je papa Franjo.

Papa je tokom propovjedi spomenuo i druge regije koje se bore s problemima među kojima Liban, Sahel, Jemen, Mijanmar, Iran.

- Neka usmjeri srca prema trajnom primirju u Jemenu i prema pomirenju u Mijanmaru i Iranu, da prestanu sva krvoprolića. Neka nadahne političke vlasti i sve ljude dobre volje na američkom kontinentu da rade na smirivanju političkih i društvenih napetosti kojima je pogođeno više zemalja - rekao je papa Franjo.

Naglasio je kako na ovaj dan, na koji je lijepo okupiti se oko bogate trpeze, ne treba odvraćati svoj pogled od Betlehema, i sjetiti se onih koji trpe glad, posebno djece, dok se svakoga dana velike količine hrane bacaju, a sredstva se troše na oružje.

Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao situaciju, izlažući čitave populacije opasnosti bijede, posebno u Afganistanu i zemljama Roga Afrike.

- Svaki rat, znamo to, uzrokuje glad i koristi samu hranu kao oružje, sprječavajući njezinu raspodjelu populacijama koje su već ionako u oskudici. Na ovaj dan, učeći od Kneza mira, zalažimo se svi, ponajprije oni u čijim je rukama politička odgovornost, da hrana bude samo oruđe mira. Dok uživamo radost ponovnog susreta s našim dragima, mislimo na obitelji koje su najviše ranjene životom i na one koje, u ovom vremenu ekonomske krize, muči nezaposlenost i nemaju osnovno za život - zaključio je papa Franjo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.