open-navfaktor-logo
search
Šta kažu stručnjaci
Brijati ili ne: Kako brada može utjecati na rizik od širenja koronavirusa
Važan dio nošenja maski za lice kako bi se smanjio rizik od zaraze ili širenja koronavirusa je da maska dobro leži.
25.03.2021. u 19:19
get url
text
Brada/Ilustracija
Brada/Ilustracija

Ovisno o dužini i debljini brade, stručnjaci su rekli da to može smanjiti efikasnost nošenja maski jer stvara prostor između vašeg lica i maske.

Svako "otvaranje" povećava šansu da virus dođe do otvora, kazala je dr. Mona Gohara, vanredni klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Yale.

Nošenje maski ne sprečava u potpunosti infekciju, ali može pomoći u ograničavanju širenja virusnih kapljica. Prema istraživanju iz decembra 2020. godine, nošenje maski može smanjiti broj novih infekcija koronavirusom za gotovo 50 odsto, piše CNN.

Postavlja se pitanje da li je vrijeme da se muškarci odreknu brade. Odgovor nije jednostavan.

Odricanje od brade može utjecati na samoizražavanje, samopoštovanje, vjerska ili kulturna uvjerenja ili bilo koja stanja kože kojima pomaže "puštanje dlaka" na licu.

Čini se da postoji vrlo malo, ako uopće postoji, istraživanja o tome akumulira li brada ili izbacuje više ili manje virusa od "golih lica".

Međutim, istakla je Gohara, s obzirom na dokaze da ako niste adekvatno zaštićeni maskama, povećavate rizik od koronavirusa, te da, ako vam maska ​​ne odgovara pravilno, onda povećavate rizik.

Zdravstveni radnici često nose maske i znaju da je brada prepreka pravilnom nošenju maski još mnogo prije pandemije.

Također, neke brade ometaju dio na respiratoru koji pritišće lice.

- Ako maska može u potpunosti prekriti bradu, onda (ne bi trebao biti) nikakav problem. Ako ne, brada će vrlo vjerojatno stvoriti mali razmak između kože lica i maske, osim ako masku čvrsto ne pričvrstite - istakao je Qingyan Chen, profesor mašinstva na Univerzitetu Purdue u Indiani.

Dodao je da bi tada zrak, zajedno s virusom, prilikom izdisanja otišao u okolinu.

Ako vam potpuno brijanje brade ne odgovara, postoje alternative koje možda neće ugroziti sigurnost. Skraćivanje brade ili promjena stila, poput nošenja "kozje bradice", jedna je od mogućnosti. U prodaji se mogu naći i neke velike maske koje se stave preko brade i uz vrat.

Na kraju, mogli biste se nositi dvije maske, s tim da drugu stavite preko brade i dobro učvrstite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.