open-navfaktor-logo
search
Najavljene sankcije
Brutalno vršnjačko nasilje u dva sedma razreda u Nevesinju, objavljen i snimak zlostavljanja
U Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a na društvenim mrežama objavljen je i videosnimak, što je zgrozilo i uznemirilo javnost.
02.12.2021. u 13:24
get url
text

O svemu je obaviješteno i ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, koje je oštro osudilo ova dešavanja i najavilo sankcije za ovakvo ponašanje.

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a obaviješteno je od Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje da je u ovoj školi u dva odjeljenja prijavljeno vršnjačko nasilje. Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole. U jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od drugog učenika, o čemu postoji videosnimak - saopćeno je iz resornog ministarstva.

Na snimku se vidi iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage i sve se dešava u učionici.

Kako su objavili neki hercegovački mediji, nasilje nad dvanaestogodišnjim dječakom događalo se duži vremenski period i on je bio žrtva psihičkog i fizičkog zlostavljanja od njegovih vršnjaka.

Navodno su ga skidali do donjeg veša, prosipali vodu i druge tečnosti na njega, bacali mu stvari i tukli ga.

- Nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje. Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u ovoj školi, kao i snimanje nasilja i dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama - istakli su nadležni.

Podsjećaju da je zadatak odgojno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime "nulte tolerancije na nasilje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.