open-navfaktor-logo
search
Hodočašće
Buduće hadžije pri dolasku u Meku obavile tavaf oko Kabe
Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to
30.07.2019. u 15:42
get url
text

Muslimanski vjernici koji se nalaze u Meki, radi obavljanja najvećeg muslimanskog godišnjeg hodočašća, obavili su tavaf oko Kabe, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine hiljada vjernika nalazi se u Meki gdje će obaviti hadž. Tavafu-l-kudum je počasni tavaf. Obavlja se pri dolasku u Meku i predstavlja sunnet. Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Dan Arefata je u subotu, 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u nedjelju, 11. augusta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.