open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Bureković optužen da je krijumčarenjem vozila u BiH oštetio državu za oko 200.000 KM
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiva Avde Burekovića, rođenog 1970. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
12.11.2020. u 10:42
get url
text

Optužnica ga tereti da je s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, kao državljanin Velike Britanije, u periodu od 1. januara 2017. do 5. oktobra 2019. godine, preko međunarodnih graničnih prijelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dadžbina, vozila prodavao na autootpadima, čime je oštetio budžet i ​državu BiH u ukupnom iznosu od 183.107,82 KM.

Kako je navedeno u optužnici, Bureković je bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, više puta preko carinske linije prevezao veći broj motornih vozila čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje, odnosno plaćanje zakonskih dadžbina Bosni i Hercegovini, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članom 54. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.