open-navfaktor-logo
search
Ankara
Cavusoglu: Naša dužnost je očistiti terorističku prijetnju gdje god se pojavi
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak kako čišćenje južnih granica od terorista predstavlja pravo Turske i pitanje njene nacionalne sigurnosti.
31.05.2022. u 10:51
get url
text

Cavusoglu je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima u Turskoj i u svijetu. Jedna od tema bila je borba protiv terorističke organizacije PKK-a.

Poručio je kako su ambasadori Francuske i Njemačke u Ankari pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova zbog demonstracija koje je organizirala teroristička organizacija PKK-a u tim zemljama.

- Čišćenje južnih granica od terorista je pravo Turske i pitanje nacionalne sigurnosti. Naša je dužnost očistiti terorističku prijetnju unutra i vani, i u Siriji, gdje god se ona pojavi - podvukao je Cavusolgu.

Govoreći o Istočnim Egejskim otocima i napetostima s Grčkom, Cavusoglu je rekao kako je Grčka narušila status otoka i da je dužna razoružati te otoke. U protivnom, kako je kazao, počet će rasprava o suverenitetu.

Osvrnuvši se i na pitanje rata između Rusije i Ukrajine, Cavusoglu je kazao kako njegova zemlja i dalje ulaže napore da se strane vrate pregovaračkoj atmosferi.

- Radimo na tome da ponovo okupimo strane za stolom, čak da se to učini na nivou lidera - kazao je Cavusoglu.

Najavio je da će njegov ruski kolega Sergej Lavrov doći u Tursku, 8. juna, kako bi razgovarali o otvaranju sigurnosnog koridora u Crnom moru, uključujući pitanje pšenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.