open-navfaktor-logo
search
Značajnije zbližavanje
Cavusoglu: U Istanbulu postignut "najznačajniji napredak od početka pregovora" Ukrajine i Rusije
Ministar vanjskih poslova Turska Mevlut Cavusoglu pozdravio je posljednju rundu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, održanu u Istanbulu u Turskoj, rekavši da je na sastanku postignut "najznačajniji napredak od početka pregovora".
29.03.2022. u 16:32
get url
text

U obraćanju na konferenciji za novinare, Cavusoglu je izrazio zadovoljstvo što vidi sve značajnije "zbližavanje" između dvije strane u "svakoj fazi".

Istakao je da su mirovni pregovori u turskoj metropoli "pokazatelj povjerenja dviju strana u Turskoj". Dodao je također da je "glavni prioritet postizanje primirja što je prije moguće te trasirati put trajnom političkom rješenju".

Dok je Ukrajina pozvala osam zemalja, uključujući Turskoj, da budu garanti eventualnog mirovnog sporazuma, Rusija je objavila da će značajno smanjiti vojne aktivnosti u pravcu ukrajinskih gradova Kijeva i Černihiva kako bi povećala povjerenje u buduće pregovore.​​​​​

U Istanbulu u Turskoj završen je sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine. Sastanak je održan u predsjedničkom uredu u Dolmabahceu.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati nisu postignuti.

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.179 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.860 ih je ranjeno, saopćile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,9 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.