open-navfaktor-logo
search
Danas izvještaj
Čeka se odluka iz Brisela: Hoće li EU otvoriti vrata za BiH?
Evropska komisija objavit će danas izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine koja je proteklih mjeseci usvojila pet državnih zakona koji su dio 14 prioriteta EU-a.  
08.11.2023. u 08:59
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjednica Evropske komisije dolazi u BiH: Otvara li naša zemlja pregovore o pristupanju EU?

Međutim, po ocjenama Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS) i Vijeća Evrope, neki od njih nisu usklađeni s EU. S druge strane, još nema konsenzusa o ključnim zakonima, kao što su zakoni o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH. Također, EU od BiH traži i usklađivanje vanjske politike s Briselom.

Riješiti svih 14 prioriteta EK

Tokom svog posjeta početkom novembra, a uoči objavljivanja izvještaja, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu je poručila da BiH treba djelovati jedinstveno i nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta, kako bi kao jedinstvena, suverena i nezavisna zemlja postala punopravna članica EU.

- Rješavanje svih 14 prioriteta, a pogotovo onih koji se odnose na uspostavu i jačanje vladavine prava, poput zakona o sudovima i o sukobu interesa su važni prije svega za ovu zemlju i to treba naglasiti. To će biti dodatni dokaz spremnosti i sposobnosti vaše zemlje za napravi iskorak na putu ka EU - rekla je Von der Leyen.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u utorak je uputila pismo evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem navodi kako je BiH učinila vidljive pomake i značajan napredak, osobito na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bosanskohercegovačkog društva.

Stoga je izrazila nadu u pozitivne ocjene i preporuke kako bi, u skladu dosadašnjim pozitivnim rezultatima, dodatno dinamizirali reformski proces, opravdali dodijeljeni status kandidata i otvorili novo poglavlje na putu BiH prema EU otpočinjanjem pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo.

Optimizam domaćih političara

Uprkos polovično ispunjenim obvezama, među domaćim političarima vlada optimizam da bi izvještaj Evropske komisije moglo biti pozitivno. Vladao je i optimizam da će Vijeće EU donijeti odluku o početku pregovora s BiH do kraja godine, međutim rokovi se produžuju.

Do sada su Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Austrija i još neke zemlje tražile da BiH dobije datum za početak pregovora, s obzirom na to da je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja ima status kandidata, ali koja nije otpočela pregovore. S druge strane, neke zemlje su protiv toga da BiH dobije datum za početak pregovora, insistirajući na tome da BiH prvo ispuni zadane uvjete.

VEZANI TEKST - Krišto razgovarala sa Borrellom i Von der Leyen: Kandidatski status Bosne i Hercegovine značajan iskorak

Kako u utorak piše "Politico" pozivajući se na evropske dužnosnike, Evropska komisija podržala je otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Ovaj list navodi da zeleno svjetlo za BiH nije dobro prošlo među nekim diplomatima EU koji su ukazivali na nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava. Kako se dodaje, oni su izrazili negodovanje za eventualno otvaranje pregovora s BiH jer ''kako bi onda mogli očekivati da druge zemlje kandidati marljivo provode svoje reforme''.

Kada je u pitanju odluka o datumu početka pregovora s BiH, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kaže kako se sada spominje mart iduće godine, naglasivši da bi našoj zemlji puno značilo da to ipak bude do kraja 2023.

Konačna odluka u decembru

S obzirom na to da je kraj godine sve bliže, ostaje pitanje je li to dovoljno vremena da političari usvoje svih 14 ključnih prioriteta ili, s druge strane, pitanje početka pregovora naše zemlje ipak ovisi o opredijeljenosti zemalja članica žele li našu zemlju u svojoj porodici.

Konačnu odluku o eventualnom otvaranju pregovora s BiH donosi Vijeće EU koje će zasjedati polovinom decembra. Uoči tog sastanka visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell okupit će u Briselu lidere zapadnog Balkana.

Podsjetimo, BiH je krajem prošle godine dobila status kandidata, iako nije ispunila prioritete koji su pred nju postavljeni. Prema mišljenjima nekih analitičara, EU tada se vodila geopolitičkim dešavanjima u svijetu više nego što je BiH doista zaslužila status kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.