open-navfaktor-logo
search
Posjetio Somaliju
Čelnik UN-a Guterres: Post mi je pokazao pravo lice islama
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da je to bilo tokom posjete izbjegličkim kampovima kako bi pokazao solidarnost sa muslimanima, javlja Anadolija.  
06.04.2023. u 17:09
get url
text

- Post mi je pokazao pravo lice islama - rekao je Guterres u intervjuu za "UN News" prije godišnje posjete Somaliji.

Dodao je da će posjetiti ovu zemlju koja se bori sa sušom, poplavama i dugogodišnjom nestabilnošću.

Guterres je kazao da su njegove dosadašnje posjete muslimanskim zemljama tokom ramazana, mjeseca posta, almae za cilj skrenuti pažnju na patnje i probleme muslimanskih zajednica u tim zajednicama.

Istakao je da se svi ljudi treba ujediniti za mir u ovim danima kada se zajedno slave sveti dani muslimana, kršćana i Jevreja.

Guterres je posebno skrenuo pažnju kako "mir ozbiljno nedostaje" širom svijeta.

Napomenuo je da su tokom njegove dužnosti Visokog komesara UN-a za izbjeglice, zemlje koje primaju izbjeglice čak i uglavnom muslimanske.

- Konvencija o izbjeglicama iz 1951. godine, koja je donesena radi zaštite izbjeglica, u potpunosti se poklapa sa duhovnim vrijednostima koje se nalaze u svetoj knjizi Kur'anu - kazao je čelnik UN-a.

Dodao je da "mir, solidarnost i velikodušnost" koje je primijetio u zajednicama u kojima se nalaze izbjeglice i hrabrost izbjeglica i danas utiču na njegov rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.