open-navfaktor-logo
search
Špijunska afera
Češka deportirala dvojicu diplomata ruske ambasade u Pragu
Vlasti Češke danas su saopćile da su deportirale dvojicu diplomata ruske ambasade u Pragu i proglasile ih nepoželjnim osobama (persona non grata).
05.06.2020. u 19:39
get url
text

Češki premijer Andrej Babis je na konferenciji za novinare kazao da su diplomate deportirane zbog pokušaja ugrožavanja češko-ruskih odnosa.

List “Denik“ javlja da je odluka o deportaciji donesena nakon medijskih tvrdnji da su u Prag došli ruski špijuni sa zadatkom da organiziraju ubistvo nekih čeških političara.

Premijer Babis je danas kazao da su te tvrdnje naštetile bilateralnim odnosima, a šef češke diplomacije Tomas Petricek je kazao da je deportacija bila jedini način rješavanja problema.

S druge strane, iz ruske ambasade u Pragu su odbacili tvrdnje o bilo kakvoj umiješanosti i medijske tvrdnje o djelovanju ruskih špijuna u Češkoj.

- Ovo su fabrikovane provokacije. Ovaj neprijateljski korak, koji se od samog početka bazirao na neutemeljenim medijskim optužbama, pokazuje da zvanični Prag nema želju normalizirati rusko-češke odnose, koji su se nedavno pogoršali, ali ne našom krivicom - navodi se u saopćenju ruske ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.