open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Češki premijer Andrej Babiš ponovo ide na sud, ovaj put ga tuži njegov sin
Andrej Babiš mlađi, sin češkog premijera Andreja Babiša, kaže da je odlučan u namjeri da podnese krivičnu prijavu protiv svog oca.
10.09.2021. u 10:48
get url
text

- Bio sam žrtva kriminalnih radnji i moj otac bi trebao biti odgovoran za ono što se usudio da mi učini - rekao je Babiš mlađi za list Deník N, prenosi portal Euractiv. 

Babiš mlađi optužuje svog oca da ga je uvukao u slučaj navodne zloupotrebe sredstava Evropske unije, samo mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Češkoj. Kaže i da je zadržan na Krimu protiv svoje volje kako bi bio spriječen da svjedoči u ovom slučaju. Premijer negira optužbe, nazivajući svog sina mentalno bolesnim.

Češka policija je u četvrtak pet sati ispitivala Babiša mlađeg. Priložio im je mišljenje stručnjaka u kojem se navodi da nema problema s mentalnim zdravljem. Češki premijer se sumnjiči da je ilegalno stekao dva miliona eura iz fondova EU-a za konferencijski centar nazvan Farma roda.

U junu 2021. policijski istražitelji su preporučili podnošenje krivične prijave protiv njega, ali je tužilac vratio slučaj policiji na daljnju istragu, pa je slučaj ostao otvoren. Babiš nastavlja da negira bilo kakve krriminalne radnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.