open-navfaktor-logo
search
Predomislio se
Charles Michel potvrdio da se neće kandidovati na evropskim izborima
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potvrdio je u petak da se neće kandidovati na izborima za Evropski parlament u junu.
26.01.2024. u 22:47
get url
text

- U politički život sam ušao prije 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsjednik Evropskog vijeća, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019 - napisao je Michel u saopštenju na svojoj Facebook stranici.

Michel je naveo da prema njegovom mišljenju, demokratija znači legitimitet i da je za političara, izbor na osnovu općeg prava glasa ključ ovog legitimiteta.

- Evropa je oduvijek zauzimala posebno mjesto u mom srcu. Služio sam našem evropskom projektu sa strašću i uvjerenjem skoro deset godina, prvo kao belgijski premijer, a zatim i u svojoj sadašnjoj ulozi. Stoga mi se činilo prirodnim, kao i svakom lideru koji želi da nastavi da služi svojoj zemlji, da se stavim pred birače da promovišem i branim evropski projekat - dodao je Michel.

Poručio je da će svoje napore usmjeriti ka trenutnim obavezama s "nepokolebljivom odlučnošću".

- Uvijek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju ovog mandata, razmislit ću o prirodi i smjeru mojih budućih obaveza - poručio je Michel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.