open-navfaktor-logo
search
Brojni faktori
Cijena gasa u Evropi pala na nivo od prije prekida snabdijevanja iz Rusije
Cijena gasa u Evropi pala je na nivo iz maja 2021. godine, prije prekida snabdijevanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u posljednje tri godine sada bliži kraju.
26.02.2024. u 08:50
get url
text

Obiman uvoz tečnog prirodnog gasa, toplo vrijeme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cijena prethodnih godina, pomogli su da se gas uskladišten u EU tokom tekuće zime održi na istorijski visokom nivou, što je doprinijelo padu cijena, prenosi Financial Times.

Cijena gasa na TTF čvorištu u Holandiji pala je u petak na 22,53 EUR po megavat satu, nastavljajući tronedeljni niz pojeftinjenja. Evropska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskim nivoom uskladištenog prirodnog gasa.

Zabrinutost je porasla nakon što je snabdijevanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog gasa u Evropu, a trgovci su spekulisali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na evropske vlade, uključujući njemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog gasovoda Sjeverni tok 2. Uvoz ruskog gasa dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Evropske cijene gasa dostigle su vrhunac u ljeto 2022. godine i u jednom trenutku megavat sat je koštao više od 300 eura. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize snabdijevanja, prenosi Bankar.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.