open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene nafte porasle zbog smanjene ponude i potražnje iz Kine
Cijene nafte u ponedjeljak su porasle nakon što su se obistinile istaknute prognoze o rastućem deficitu ponude u četvrtom kvartalu, a nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile smanjenje proizvodnje i zbog optimizacije oporavka potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.
18.09.2023. u 10:33
get url
text

Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za pet centi, ili 0,1 posto, na 93,98 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate koštala na 90,92 dolara po barelu, što je porast od 15 centi ili 0, 2 posto.

Brent i WTI su poskupljivali tri uzastopne sedmice kako bi dosegli svoje najviše nivoe od novembra nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile smanjenje isporuka do kraja godine kao dio planova grupe OPEC+ i dok su kineske rafinerije povećale proizvodnju, vođene snažnim izvoznim maržama.

Oba ugovora također su na putu za svoje najveće tromjesečno povećanje od ruske invazije u Ukrajini u prvom kvartalu 2022.

Rast globalne potražnje za naftom na putu je da dostigne 2,1 miliona barela dnevno, u skladu s prognozama Međunarodne agencije za energiju i Organizacije zemalja izvoznica nafte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.