open-navfaktor-logo
search
Tržište
Cijene nafte prošle sedmice stagnirale zbog slabosti potražnje
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice stagnirale jer trgovce zabrinjava slabost potražnje zbog sporog oporavka privrede, dok je s druge strane moguće povećanje ponude.
24.08.2020. u 09:23
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala oko jedan posto, na 44,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo jedan posto, na 42,34 dolara.

Stagnacija cijena posljedica je daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega neke zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, ali i slabosti najvećih svjetskih ekonomija, što dovodi do slabljenja potražnje. U petak je izvještaj analitičke firme Markit ukazalo na posustajanje privrednog oporavka eurozone u augustu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod utjecajem daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom, javlja SEEbiz.

Markitov PMI indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u augustu za 3,3 boda u odnosu na juli, na 51,9 bodova. Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u julu, na najniži nivo od marta 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Privredi i dalje potrebna monetarna podrška

Ni u američkoj privredi situacija nije impresivna, pokazao je zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke.

Pandemija koronavirusa "uveliko će utjecati na privredne aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom periodu, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom periodu", navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je privredi i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su privredi još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom na to da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u junu i julu.

- Potražnja će se vjerovatno približiti predpandemijskim nivoima 2021. godine, a u ostatku 2020. vodit će se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog vala zaraze - poručuju stručnjaci konsultantske kompanije Rystad Energy.

Na slabost potražnje ukazuju i podaci da je u SAD-u potražnja za gorivima pala više od dva miliona barela dnevno, na 17,2 miliona barela. Ukupna je potražnja u posljednje četiri sedmice bila 14 posto manja nego u istom lanjskom periodu, a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem periodu dodatno oslabiti.

Cijene nafte potonule na najniže nivoe

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u augustu. Naime, prema dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od augusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno.

OPEC i partneri paralelno vode računa o tome da oni koji su prije proizvodili više nego što je dogovoreno sada proizvode manje. Izvještaj OPEC-a pokazao je i da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 miliona barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao duže vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 miliona barela dnevno.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, posljednjih sedmica cijene nafte ne osciliraju značajnije jer je oporavak globalne ekonomije usporen, javlja SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.