open-navfaktor-logo
search
Finansira i Vlada FBiH
Čović na gradilištu HNK u Mostaru: Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za Hrvate u BiH
Sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas obišao je danas, zajedno s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, gradilište kako bi popratio tok radova na nastavku izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.
11.09.2023. u 12:47
get url
text

- Ovdje su danas predstavnici Vlade Republike Hrvatske, koja u najvećoj i najznačajnijoj mjeri finansijski pomaže nastavak izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru, na čemu im hvala. Bez njihove podrške, ne samo u ovoj fazi, nego i prijašnjima, bilo bi jako teško ili gotovo nemoguće čitav proces dovesti u ovu fazu u kojoj su sada nalazi – izjavio je prilikom obilaska direktor HNK-a Mostar Ivan Vukoja.

Vukoja je također istaknuo i veliku pomoć koju je za nastavak radova omogućila Vlada Federacije BiH.

- Dužan sam spomenuti i veliku i značajnu finansijsku pomoć Vlade FBiH, koja je isto tako, vrlo značajnijim sredstvima, kako u prošloj, ovoj, a nadam se i u sljedećoj, pomogla finansijski nastavak izgradnje HNK u Mostaru. Vjerujem da će ova zgrada, kada bude napravljena, biti simbol grada, nova urbanistička i arhitektonska vrijednost, ali da će biti i simbol hrvatske konstitutivnosti u BiH te uistinu hram kulture i pozorišne umjetnosti – poručio je.

Potvrdio je kako će ovu zgradu koristiti i druge institucije.

- Pored HNK u ovoj će zgradi biti smješteni Simfonijski orkestar i dvije buduće akademije, koje su u osnivanju, dramska i filmska i muzička akademija. U toj sinergiji ćemo svi zajedno koristiti ove prostore, lakše će biti održavati zgradu, a kroz sinergijski odnos ćemo onda raditi projekte koje pojedinačno ne bismo mogli – smatra Vukoja.

FOTO: Fena

Državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH izrazio je zadovoljstvo time kako napreduju radovi.

- Kroz ovih 20 i više godina, koliko je ova priča stajala, stvorili su se problemi i teškoće, ali ono što čujemo od izvođača radova i nadzora izgradnje, rekao bih da sadašnja situacija budi nadu, da idemo u dobrom smjeru i da izgradnja ide svojim putem. Kao što je direktor rekao, nadamo se da će to doista biti, ne samo hram kulture BiH, nego i simbol konstitutivnosti Hrvata u BiH te svega onoga što u kulturnom smisli Hrvati predstavljaju – kaže Milas.

Dodaje kako je Vlada RH, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, ovaj projekt prepoznala kao onaj od strateškog interesa.

- Vlada RH je apsolutno prepoznala ovaj projekat kao izuzetno značajan, kao i niz drugih, zato smo ga i stavili na listu projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH te će i dalje stajati za pomoć izgradnji, ne samo HNK, već svega onoga što će pridonijeti boljoj svakodnevici Hrvata u BiH, ali i svih ljudi koji žive na tim područjima – naglasio je.

Osim Mostara, državni sekretar ureda iz Hrvatske boravit će danas i u Stocu gdje će biti potpisani ugovori za više od 160 projekata koje je potpomagao njegov ured i Vlada RH.

- Radi se o potpisivanju ugovora za više od 160 projekata koji imaju za cilj očuvanje Hrvata na ovome području, ali i BiH kao prijateljske i dobrosusjedske zemlje s kojom imamo dobre odnose. S hrvatskim narodom ovdje imamo prošlost, sadašnjost, a i budućnost jer jednih bez drugih neće biti – ističe Milas.

FOTO: Fena

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata za Hrvate u BiH.

- Presretan sam da Vlada RH prati sve projekte diljem BiH, a ovo je možda jedan od najznačajnijih, kao konstitutivnog naroda u BiH. Hvala i gospodinu Milasu. Uz tehničke probleme koje smo imali, izgubili smo neka tri ili četiri mjeseca, ali vjerujem da ćemo ih do kraja godine sustići ovom dinamikom gradnje, kako bismo negdje krajem novembra ponovno došli ovdje i stvorili ambijent da idemo u naredne faze – kazao je Čović.

Izrazio je nadu da će se konture zgrade vidjeti uskoro.

- Nadam se da ćemo do kraja marta vidjeti konture kazališta, kakvo bi po svojoj visini i gabaritima trebalo izgledati i da ćemo onda ići u završne faze. Znam da je izvođačima zahtjevno ovo ispuniti, ali tu smo im kao podrška i bit ćemo to i dalje – zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.