open-navfaktor-logo
search
Pet godina rasprave
Crkva Engleske odbila crkveno vjenčavanje istospolnih parova
Crkva Engleske saopćila je u srijedu da će po prvi put dozvoliti blagoslov za istospolne, građanske brakove, ali istopolnim parovima i dalje neće biti dozvoljeno da se vjenčaju u njenim crkvama, prenosi AP.
18.01.2023. u 16:19
get url
text

Odluka je uslijedila nakon pet godina rasprave i konsultacija o stavu crkve o seksualnosti.

Očekuje se da će to biti izneseno u izvještaju crkvenoj nacionalnoj skupštini, Generalnom sinodu, koji se sastaje u Londonu sljedećeg mjeseca.

Prema navedenim prijedlozima, stav Engleske crkve da se sakrament braka ograničen na zajednicu između jednog muškarca i jedne žene neće promijeniti.

Međutim, istospolni parovi bi mogli imati crkvenu službu uz molitve posvećenja, zahvalnosti ili za Božji blagoslov nakon što imaju građansko vjenčanje ili registriraju građansko partnerstvo.

Istospolni brakovi su legalni u Engleskoj i Walesu od 2013. godine, ali crkva nije promijenila svoj nauk kada se zakon promijenio.

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby, duhovni vođa Anglikanske crkve, priznao je da će se činiti da će prijedlozi za neke otići predaleko, a za druge ni približno dovoljno daleko.

- Ovaj odgovor odražava različitost pogleda u Engleskoj crkvi o pitanjima seksualnosti, veza i braka. Radujem se toj raznolikosti i pozdravljam način kako se to odražava na život naše crkve - rekao je Welby.

- Nadam se da ovo nudi način da Engleska crkva, javno i nedvosmisleno, kaže svim kršćanima, a posebno LGBTQI+ osobama, da su dobrodošli i cijenjeni i dragocjeni dio Kristove crkve - rekao je on.

Crkva je saopćila da biskupi planiraju u petak uputiti službeno izvinjenje LGBTQ osobama za "odbacivanje, isključivanje i neprijateljstvo" koje su iskusili od same crkve. 

Rečeno je da će izdati pastoralno vodstvo svojim propovjednicima i kongregacijama i pozvati ih da "bez rezerve i radosno" dočekaju istospolne parove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.