open-navfaktor-logo
search
Sud u Kaliforniji
Crkveni vođa osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja djece, pomagale mu dvije žene
Naason Joaquin Garcia, vođa evangeličke organizacije Svjetlo svijeta osnovane u Meksiku, osuđen je na šesnaest godina i osam mjeseci zatvora zbog spolne zloupotrebe tri djevojčice u Kaliforniji.
09.06.2022. u 10:14
get url
text

Naason Joaquin Garcia (53) je prošle je sedmice priznao krivnju za ta djela.

Uhapšen je u Kaliforniji 2019. za krivična djela koja je počinio između 2015. i 2018. dok je bio vođa Svjetla svijeta, međunarodne vjerske organizacije sa sjedištem u Meksiku, koja kaže da ima 5 miliona sljedbenika u svijetu.

Vođa i dvije suoptuženice, koje su također priznale krivnju za spolnu zloupotrebu djevojčica, optuženi su da su žrtve prisiljavali na spolni čin, rekavši im da se "protive samom Bogu ako ne ispune želje "Apostola", kako su zvali Garciju.

Vjerski vođa je dugo negirao djela, ali se na kraju nagodio s tužilaštvom o priznanju krivnje za silovanje dvije maloljetnice i za spolnu zloupotrebu petnaestogodišnjeg djeteta.

Uoči izricanja presude Naasonu Joaquinu Garciji, sudija Ronald Coen izvinio se žrtvama, od kojih su mnoge htjele svjedočiti na suđenju i zatražio najveću moguću kaznu za silovatelja.

- Ruke su mi vezane - rekao je sudija žrtvama. No "svijet vas je čuo", dodao je Coen, nazvavši zatim osuđenika "seksualnim predatorom".

- Zaslužujete zauvijek ostati u zatvoru, ali ni to nije dovoljno - rekla je jedna od žrtava u izjavi pročitanoj na suđenju.

- Zbog njega sam izgubila vjeru (...). Iskoristio je mene, moju nedužnost i vjeru u Boga - dodala je druga.

I pored mučnih svjedočenja i činjenici da je njihov vođa priznao zlodjela, Svjetlo svijeta je javno potvrdilo podršku "Apostolu Isusa Krista", kako ga nazivaju.

U saopćenju na španskom jeziku objavljenom na Twitteru nakon izricanja kazne, organizacija optužuje sud da je "izmislio" dokaze protiv Naasona Juaquina Garcije i uskratio mu pravo na pošteno suđenje.

Tvrdi da "nije imao drugog izbora nego pristati na nagodbu" i priznati krivnju, što je "najbolji način da zaštiti Crkvu i svoju porodicu".

- Naše povjerenje u njega nije ni najmanje narušeno poznavajući njegovo poštenje, ponašanje i rad - ističe organizacija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.