open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava
Da li je u FBiH oporeziva trgovina kriptovalutama
Oporezivanje kriptovaluta nije izričito propisano federalnim poreznim propisima, ali s obzirom na to da je bilo upita od poreznih obveznika fizičkih osoba, Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) se u vezi poreznog tretmana kriptovaluta obraćala Federalnom ministarstvu finansija, koje je nadležno za iniciranje izmjena i dopuna poreznih propisa.
10.02.2023. u 10:34
get url
text

U komentaru na vijesti u medijima o prometu kriptovaluta, te da će u Sarajevu uskoro sa radom početi prvi bitcoin bankomat, iz Porezne uprave FBiH su Feni naveli da je sa poreznog aspekta shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak, u FBiH propisano oporezivanje prihoda/dohotka koji ostvare fizičke osobe (samostalni poduzetnici i građani) na teritoriji Federacije BiH.

U članu 12. stav 1. Zakona, kako su dodali, propisano je da se dohotkom od samostalne djelatnosti smatra dohodak koji fizičko lice ostvari samostalnim trajnim obavljanjem djelatnosti kojom se bavi kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem s ciljem ostvarenja dohotka, a u koje se ubrajaju dohoci od obrta i djelatnosti srodnih obrtu, poljoprivrede i šumarstva, slobodnih zanimanja i drugih samostalnih djelatnosti.

- Slijedom navedene odredbe u vezi tretmana trgovine kriptovalutama, prema mišljenju Federalnog ministarstva finansija od 14. januara 2022. godine i 29. marta 2022. godine, radi se o obavljanju samostalne djelatnosti s ciljem stjecanja dohotka koja može biti osnovna ili dopunska djelatnost - dodali su iz PUFBiH.

Naveli su da se, iako postoje zakonske nedorečenosti pojedinih propisa, poduzimaju mjere za zakonito postupanje, pa je tako Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 9. novembra 2022. godine donijelo Odluku o osnivanju radne grupe za izradu Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini povezanih sa virtualnom imovinom.

Zadaci radne grupe su izrada Procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH povezanih sa virtualnom imovinom u skladu sa metodologijom Vijeća Evrope za sektorsku procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u vezi sa virtuelnom imovinom i pružaocima usluga virtuelne imovine, Akcionog plana za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini povezanih sa virtualnom imovinom, te dostava Vijeću ministara BiH Procjene rizika i Akcionog plana.

Koordinator radne grupe koji usmjerava obavljanje djelatnosti je Ministarstvo sigurnosti BiH, kazali su Feni u Poreznoj uprave FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.