open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Danas iznošenje žalbi Alise Ramić i Hasana Dupovca na presudu u slučaju "Memić"
U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održana žalbena sjednica pred Trećestepenim vijećem ovog suda u predmetu Zijad Mutap i dr, poznatijem kao slučaj "Memić".
02.02.2024. u 08:08
get url
text

VEZANI TEKST - Vještačenja Alise Mutap naredilo je Tužilaštvo KS, zašto se javnosti uporno serviraju netačne tvrdnje?

Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza, odnosno zloupotrebu službenog položaja.

Ramić je tom presudom osuđena na dvije i po, a Dupovac na tri godine zatvora.

Istom presudom optuženima Zijadu Mutapu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću potvrđene su oslobađajuće presude, koje su time postale i pravosnažne.
 
U julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Ovo je kompletno obrazloženje presude u predmetu Memić: "Pretpostavke nisu dokaz, ma koliko bile logične"

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo "renault clio", iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva videosnimka.

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

- Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8, a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela - kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

VEZANI TEKST - Slučaj Memić: Pročitajte kompletnu odluku Apelacionog vijeća o ukidanju prvostepene presude

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016, nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021, a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.