open-navfaktor-logo
search
Islamofobični političar
Danskom ekstremnom desničaru Paludanu neće biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju, planirao spaliti Kur'an
Velika Britanija je u ponedjeljak objavila da će danskom ekstremnom desničaru Rasmusu Paludanu biti odbijen ulazak u Veliku Britaniju kako bi izvršio provokativni čin spaljivanja primjerka muslimanske svete knjige Kur'an.
20.03.2023. u 19:35
get url
text

Ministar sigurnosti Tom Tugendhat odgovarajući na pitanje zastupnika Simona Lightwooda rekao je da Paludanu neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju radi spaljivanja Kur'ana.

- Danski političar, ekstremno desničarski islamofobični Rasmus Paludan, rekao je da će doputovati iz Danske u Wakefield s jedinim ciljem da spali Kur'an na javnom mjestu - rekao je Lightwood dok je postavljao pitanje u Donjem domu.

Podsjetio je da je Paludan ranije bio u zatvoru u Danskoj zbog svojih izjava mržnje i rasizma.

- On je opasan čovjek kojeg ne bi trebalo pustiti u ovu zemlju. Može li ministar uvjeriti mene i moju zajednicu da vlada preduzima mjere da to spriječi - pitao je Lightwood.

Tugendhat je rekao da je Paludanu neće biti dozvoljen ulazak, navodeći da to ne bi bilo od koristi za javno dobro.

Paludan je na društvenim mrežama tokom vikenda najavio da će otputovati u engleski grad Wakefield kako bi spalio kopiju Kur'ana prvog dana svetog mjeseca ramazana.

Krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan je 21. januara ove godine zapalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Švedskoj tokom programa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana poslije isto je učinio i ispred džamije u Danskoj, a njegove provokativne poteze osudila je Turska i šira muslimanska javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.