open-navfaktor-logo
search
Suočavanje sa Macronom
Demonstranti spremni da paraliziraju Francusku u masovnim protestima protiv penzione reforme
Sindikati u Francuskoj su u utorak krenuli u ključno suočavanje sa predsjednikom Emmanuelom Macronom, novim planiranim  štrajkovima i protestima protiv kontroverzne penzione reforme koju on zagovara, javlja AFP. 
07.03.2023. u 09:38
get url
text

Sindikati su upozorili da će blokirati čitavu zemlju zbog predloženih reformi, koje uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i povećanje broja godina za koje radnici moraju plaćati za punu penziju.

- Pozivam sve zaposlene u zemlji, građane i penzionere koji su protiv penzione reforme da izađu i masovno protestuju - rekao je šef sindikata CFDT-a Laurent Berger u ponedjeljak za radiostanicu France Inter.

Kaže da predsjednik ne može ostati gluh na ove proteste.

- Danas imamo veliki društveni pokret... I zahtijevamo politički odgovor - dodao je Berger.

Predsjednik Macron je stavio plan u centar svoje kampanje za reizbor prošle godine, a njegov ured kaže da su promjene ključne kako bi se spriječilo da penzioni sistem padne u deficit u narednim godinama.

Ali oni se suočavaju sa žestokim otporom i parlamenta i ulice, pri čemu skoro dvije od tri osobe širom zemlje podržavaju proteste protiv toga, prema anketi grupe Elabe objavljenoj u ponedjeljak.

Sindikati od utorka upozoravaju na kontinuirane štrajkove u javnom prijevozu koji bi mogli paralizovati dijelove zemlje i to u narednih nekoliko sedmica.

Policija očekuje da će između 1,1 i 1,4 miliona ljudi izaći na ulice u utorak na više od 260 lokacija širom zemlje, rekao je izvor za AFP pod uvjetom da ostane anoniman.

Od jutros se situacija opisuje kao veoma napeta, a demonstranti su blokirali određene puteve. Snimatelj AFPA-a opisao je scenu sa oko 50 policajaca koji su stajali po strani, a vatra, namještaj, pa čak i rastopljena shopping kolica, blokirali su cestu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.