open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
"Dobacivanje" ženama moglo bi postati nezakonito
Cat-calling, odnosno seksističko dobacivanje ženama, moglo bi postati nezakonito u Engleskoj i Walesu, što je predloženo u vladinim planovima, kao dio šire strategije za rješavanje nasilja nad ženama i djevojkama (VAWG).
22.07.2021. u 09:06
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VAWG strategija također će uključivati pokretanje aplikacije "StreetSafe", pri čemu žene mogu snimati tamo gdje se ne osjećaju sigurno, te kampanju javnog zdravstva usmjerenu na ponašanje počinitelja.

Nadalje, ovom strategijom će se uvesti novi šef nacionalne policije odgovoran za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama, dok će Ministarstvo pravde raditi na uvođenju telefonske linije za pomoć koja će raditi 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici za preživjele silovanja i seksualni napad, piše Unilad.

Organizacija za uznemiravanje Our Streets Now pozdravila je vladino priznanje da su potrebne hitne i radikalne promjene kako bi se riješilo široko rasprostranjeno pitanje javnog seksualnog uznemiravanja.

Prije dvije godine ovaj oblik uznemiravanja nije bio prepoznat ni kao oblik nasilja nad ženama. Sada je to prioritet broj jedan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.