open-navfaktor-logo
search
Jesenja sjetva
Dok divljaju cijene peciva: Zašto je u FBiH posijano znatno manje pšenice nego ranijih godina?
U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine tokom ove jesenje sjetve posijano je znatno manje pšenice nego ranijih godina, neki čak tvrde i za 50 posto.
30.11.2022. u 08:14
get url
text

To se dešava u vrijeme kada cijene peciva divljaju, polubijeli hljeb košta 1,7 KM, kao i narodni, za penzionerski treba izdvojiti 1,2 KM...

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, u izjavi za Faktor kaže kako je netačan podatak da je zasijano za 50 posto manje površina nego ranije.

VEZANI TEKST - Hektar zasijane pšenice u BiH košta kao polovni automobil, kakve će onda biti cijene brašna, peciva...

- Nije u pitanju 50 posto, to je pretjerano. Tačno je da je znatno manje površina posijano. Zašto? Razloga je mnogo. Poskupjelo je sjeme, đubrivo, gorivo... Istovremeno, pšenica je berzanska roba, zbog čega proizvođači ne mogu biti sigurni da li im se uopće isplati upuštati u tu avanturu.

Bilo je govora da će Federalna direkcija robnih rezervi otkupljivati domaće proizvode, novac im je dostavljen, ali ništa od toga - istakao je Bićo. 

Podvlači kako i ovo što se posijalo nije kvalitetno.

- Jednosatavno, ljudi su kod svih stavki koje utječu na proizvodnju pšenice birali one jeftinije. Zbog toga će i urod biti manje kvalitetan - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.