open-navfaktor-logo
search
Railić i drugi
Dokazi iz Sky i Anom aplikacija: Podignuta optužnica za narkokriminal i ubistvo policijskog načelnika Bašića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba u predmetu "Dalibor Railić i drugi".
06.12.2022. u 13:30
get url
text

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a optuženo je ukupno osam osoba, koje se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

Optuženi su:

1. Railić Dalibor, zv. Dugi, rođen 1985. godine u Banjoj Luci

2. Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu

3. Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu

4. Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru

5. Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći

6. Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini

7. Ivković Aleksandar, zv. Saša, rođen 1985. godine u Bileći

8. Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

VEZANI TEKST - Daliboru Railiću blokirana imovina vrijedna više od 230.000 KM, sve se vodilo na majci i supruzi

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narkotržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inozemstvu.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narkokriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda Bosne i Hercegovine zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao grupu ljudi, s ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21.3.2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.  

VEZANI TEKST - Ubistvo Bašića, iznude, droga: Trojica uhapšenih u Prijedoru predati Tužilaštvu BiH

Optuženi se terete za krivična djela: organizirani kriminal (čl.250 KZBiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZBiH), pranje novca (čl.209) i teško ubistvo (čl. 125. KZRS), kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU-a i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.