open-navfaktor-logo
search
Za i protiv
Doprinosi i porezi: U realnom sektoru razočarani, iz Vlade FBiH tvrde da su ponudili maksimum, gdje je istina?
Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine jučer su poslali poruke u kojima tvrde da vlast nije pokazala razumijevanje za realni sektor kada su u pitanju predložena nova zakonska rješenja koja se tiču visine minimalne plaće, doprinosa i poreza.  
29.03.2022. u 13:41
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić o porezima: Šta će se plaćati, a šta su dezinformacije zbog kojih se digla bespotrebna prašina u javnosti

- Usvajanjem ovih zakona poslodavci će morati plaćati 75 KM više doprinosa na mjesečenom nivou na minimalne plaće. Oporezovat će se dividenda, zatim porez na dobit 10 posto što će se u konačnici negativno odraziti na strane investicije - kazala je Azra Atagić-Ćatović, vlasnica poslovnog portala Akta.ba. 

Istovremeno, BIT Alijansa uputila je Vladi i Parlamentu Federacije BiH amandman na prijedlog Zakona o doprinosima, čija suština je osiguravanje konkretne i kvalitetne podrške vlasti prema IT kompanijama u FBiH, kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH i nastavili daljnji rast ovog sektora.

- Kadrovi su ključni za IT sektor, koji je Vlada i Parlament FBiH označila strateškom industrijom u Strategiji razvoja FBiH za naredni šestogodišnji period. Odlazak ovih kadrova generiše značajne gubitke za domaću ekonomiju, a procjene govore da svake godine naša privreda gubi direktno oko 300 miliona KM prihoda zbog odlaska ovih kadrova. Indirektne štete su mnogo veće - tvrde u BIT Alijansi.

VEZANI TEKST - Zastupnici FBiH ipak neće danas raspravljati o minimalnoj plaći, doprinosima i porezu na dohodak

S druge strane, iz Vlade FBiH su kao autora prijedloga zakona u više navrata istakli kako su vodili računa o svim aspektima, te da su ponuđena rješenja optimalna u ovom trenutku.

Gdje je istina? Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain iz stručnog ugla je za Faktor komentarisao odnos Vlade FBiH i poslodovaca, posebno kada je u pitanju tematika koja se tiče minimalne plaće, doprinosa i poreza. 

Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

- Otkad je svijeta i vijeka nije bio istovjetan stav poslodavaca i vlade. Tako će uvijek biti. Poslodavcima je uvijek puno davanja, vladi malo. Nijedna strana nije u potpunosti u pravu. Treba se voditi snagom argumenata, imati realnu osnovu za izmjene zakona koje će biti održive i ostvarive. Nema na svijetu ništa džabe.

Konkretno, ako bi se smanjila davanja na ime doprinosa i poreza, to bi za direktnu posljedicu imalo manje novca za socijalna davanja. Građani bi to osjetili u direktnoj razmjeni usluga usluga, socijalnog i penzionog osiguranja - kaže prof. dr. Šain.

VEZANI TEKST - Kome da se žale radnici koji su izvarani sa minimalnom plaćom, na računu 543 KM, a smanjen topli obrok

Smatra da ima prostora gdje bi poslodavci mogli poboljšati svoj rad.

- Poslodavci mogu podići produktivnost i efikasnost, uz određene uštede. Istovremeno, vlast treba da stvori povoljan ambijent za realni sektor, da razumije kako se odvija poslovanje. Na vlasti je da smanji birokratski aparat, jednostavno previše je ljudi koji zavise od budžeta.

Previše je neproizvodnih institucija, pogotovo u sferi parafiskalnih davanja. Da budem potpuno jasan, previše trošimo za one koji su u sferi udobonog i ugodnog rada u institucijama - naglašava naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.