open-navfaktor-logo
search
Portal Meduza
Državljanin BiH Davor Savičić navodno regrutovao borce sa Zapadnog Balkana za rat u Ukrajini
Nezavisni ruski portal Meduza u decembru 2020. objavio je svjedočenje jednog od pripadnika grupe Wagner da je među borcima u istočnoj Ukrajini bilo državljana Srbije, koji su odgovarali izvjesnom Davoru Savičiću, državljaninu Bosne i Hercegovine.
20.01.2023. u 21:00
get url
text

VEZANI TEKST - Zloglasni Putinovi plaćenici krenuli za Ukrajinu, među njima i "srpska jedinica"?

- Davor je uspio da im usadi ideju da "vi ste ovdje, u Rusiji, na moj račun. I bez mog pokrića bit ćete vraćeni u Srbiju". Dakle, 50 hiljada rubalja od svake plaće, meni oko 600 eura - ovako je Gabidulin opisao šta se 2015. godine dešavalo na istoku Ukrajine, objavio je Glas Amerike

Pojedini mediji u Srbiji pisali su o Savičiću, navodeći da je rodom iz Bosne i Hercegovine gdje je učestvovao u ratu kao pripadnik paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan, optuženom 1999. pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine.

Mediji su o Savičiću pisali i da je bio dio Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija, osuđen 2007. za organizovanje ubistva premijera Zorana Đinđića.

Wagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Yevgeny Prigozhin, blizak Kremlju. Te godine Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Wagner se suočava sa mogućim optužbama za ratne zločine u Ukrajini, Siriji i pojedinim afričkim zemljama.

Grupa Wagner u svom sastavu ima i "srpsku jedinicu", koju je predvodio Davor Savičić, državljanin BiH. On je bio pripadnik Arkanovih tigrova. Poznat je i pod nadimkom Elvis. Prema dostupnim podacima, povrijeđen je u sukobima u ukrajinskoj regiji Lugansk, a zabilježeno je njegovo učešće i na sirijskom ratištu.

Ukrajinska obavještajna služba je u decembru 2017. godine objavila potjernicu za šest srpskih boraca iz Srbije i BiH. Ukupno je, prema podacima ukrajinskih vlasti, u toj zemlji na strani proruskih snaga ratovalo oko 300 srpskih vojnika.

Kako su ranije objavljivali svjetski mediji, Savičićevo stalno prebivalište je u ruskom Himkiju. Njegovo kodno ime je Vuk. Negirao je svako svoje djelovanje u ovoj paravojnoj organizaciji te isticao da se bavi građevinskim poslovima. Poručivao je i kako ne planira dolaziti niti u BiH, niti u Srbiju.

Ruski nezavisni list Fontanka, prije nekoliko godina, intervjuisala je veći broj plaćenika koje je Wagner angažovao, ali je pribavila i dokumente i fotografije iz kojih se vidi da su njeni borci u Siriji, uključujući i njen takozvani srpski vod, za koji je rekla da je predvodio bosanski Srbin Davor Dragolobović Savičić, objavio je 2016. godine Birn.

Savičić je rekao da nije učestvovao u borbama u Ukrajini i Siriji. Međutim, Fontanka je saopćila da ima dokaze da je Savičić nekoliko puta viđen u kampu za obuku u ruskom selu Molkino, odakle je određeni broj boraca po ugovoru sa Wagnerom raspoređen u Siriju.

Borci koji su razgovarali sa Fontankom rekli su da je Savičić bio veoma cijenjen od svojih pretpostavljenih u Wagneru zbog svog velikog bojnog iskustva, te da je dobio kodno ime Vuk kao odraz njegove snage i hrabrosti u borbi. Ruski list je tvrdio da je Savičić prepoznat kao zvijezda u usponu među plaćenicima tokom sukoba na istoku Ukrajine, kada je, prema tvrdnjama bosanskih službi sigurnosti, bio jedan od mnogih bosanskih Srba koji su odlučili da se pridruže proruskim pobunjenicima.

Crnogorsko tužilaštvo je 2001. godine optužilo Savičića i još trojicu muškaraca da su podmetnuli bombu u kuću Duška Martinovića u gradu Berane, u kojoj je ubijeno šest osoba. Radi se o tome da im je navodno Martinović dužan oko 15.000 eura.

VEZANI TEKST - EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici

Savičić je prvobitno u Crnoj Gori osuđen na 20 godina u odsustvu, ali je u žalbenom postupku odlučeno da nema dovoljno dokaza da je on odgovoran za bombaški napad. Od 2001. godine do oslobađajuće presude 2014. godine, crnogorska policija ga je pratila od Bosne do Francuske, Španije i Rusije, ali nikada nije uspjela da ga uhapsi.

Wagner se nalazi pod sankcijama Evropske unije (EU) od decembra 2021. zbog kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima širom svijeta. Na crnoj listi SAD Wagner se nalazi od juna 2017. zbog umiješanosti u sukobe u istočnoj Ukrajini.

Agencija Reuters je 4. novembra izvijestila da je Wagner grupa u Sankt Peterburgu u Rusiji otvorila vojno tehnološki centar. Kako su predstavnici centra saopćili na otvaranju, cilj je da se privuku start-upovi i kompanije koje se bave industrijskom tehnologijom "sa novim idejama koje su spremne da primijene u sferi nacionalne odbrane".

Na otvaranju su, kako je izvestio Reuters, bili prisutni vojni veterani i IT stručnjaci, dok je ispred centra bio parkiran kamion sa istaknutim slovom "Z" što je jedan od simbola ruske invazije na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.