open-navfaktor-logo
search
Predmet "Lipa"
Državljanin Pakistana priznao krivicu za organizirano krijumčarenje migranata iz BiH
Optuženi Ahmed Iftkhar (1977.), državljanin Pakistana, koji je u okviru predmeta kodnog naziva "Lipa" optužen za organizirano krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, u potpunosti je priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
12.10.2022. u 13:37
get url
text

Za optuženog je predložena kazna od 3,5 godine zatvora, kao jedna od najvećih kazni do sada izrečenih za ovo krivično djelo. U okviru sporazuma, predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 78.000 KM - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je u predmetu "Lipa" Tužilaštvo BiH, u saradnji s partnerskim agencijama i institucijama za provedbu zakona, razotkrilo, uhaprislo i procesuiralo 16 osoba, državljana BiH kao i stranih zemalja, koji su djelovali kao organizirana grupa za vrbovanje, krijumčarenje, skrivanje i transport preko granice BiH u Hrvatsku i dalje prema zemljama EU, velikog broja ilegalnih migranata, koji nisu imali osnove za zakonit boravak u BiH.

- Dio optuženih sporazumno je priznao krivnju, a protiv dijela optuženih sudski postupak je u toku. U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama iz regiona i inozemstva. 

Procesuiranje predmeta "Lipa" značajno je utjecalo na smanjenje krivičnih djela iz oblasti ilegalnih migracija, naročito na području Unsko-sanskog kantona - istaknuto je u saopćenju Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.