open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Državno tužilaštvo pokrenulo istragu za ubistva Memića i Dragičevića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, saopćili su advokat Ifet Feraget, Muriz Memić i Davor Dragičević, dodavši da su ova dva predmeta prioritet u radu kako im je rečeno na sastanku sa vršiocem dužnosti glavnog državnog tužioca Milankom Kajganićem.
26.05.2022. u 17:28
get url
text

Punomoćnik Memića i Dragičevića, Ifet Feraget, potvrdio je da Tužilaštvo vodi istragu zbog ubistva Dženana i Davida, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milankom Kajganićem te postupajućim tužiocima Ozrenkom Nešković, Dubravkom Čamparom i Ćazimom Hasanspahićem.

- Danas smo dobili konačno garanciju da su predmeti Dženan Memić i David Dragičević prioritet u radu Tužilaštva BiH. To možete shvatiti na bilo koji način, ali to u principu znači da ozbiljni timovi, temeljno, detaljno i adekvatno provode istragu vezano za ta dva ubistva, da niko neće biti pošteđen - kazao je Feraget, dodavši da Davor Dragičević, Davidov otac, nije uzalud proveo dva mjeseca ispred pravosudnih institucija BiH, prenosi BIRN.

VEZANI TEKST - Održan sastanak dužnosnika Tužilaštva BiH sa oštećenima u predmetima Memić i Dragičević

Feraget je objasnio da je osnovni zahtjev da u oba ova predmeta paralelno sa istragom ubistava, teče i istraga za zloupotrebe službene dužnosti postupajućih tužilaca.

- Treba shvatiti da će ovo još potrajati određeno vrijeme što se tiče same istrage, dakle ona se otvara kad postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo. Prema tome, nema više saobraćajnih nesreća, nema više utapanja u potok, nema više pljačke kuće… Ovdje se radi o nasilnom oduzimanju dva mlada života i to je onaj pravac u kojem će ići u narednom periodu Tužilaštvo BiH - poručio je Feraget.

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana je kazao da su sa ovog sastanka izašli zadovoljni te da je veoma važno da je Državno tužilaštvo preuzelo ove predmete i da ima nadležnosti.

- Sabina Sarajlija više ništa nema sa ovim - kazao je Memić koji je zatražio odgovornost za Dalidu Burzić koja je u vrijeme istrage bila glavna kantonalna tužiteljica a danas je sutkinja u Sudu BiH.

- Znalo se od početka, znači od 8. februara 2016. od te noći se znalo da je Dženan napadnut - kazao je Memić i zatražio odgovornost i Alise Mutap i njenog oca.

Za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Davidov otac Davor Dragičević je rekao da mu je najvažnije da nije boravio 60 dana uzalud ispred Tužilaštva BiH te da je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, konačno upoznat sa svime.

- Očekujemo vrlo brzo sastanak Ifeta Ferageta, našeg advokata sa visokim predstavnikom. Daljnji moji i Murizovi koraci i sviju nas će zavisiti od tog sastanka. Ono što je danas najvažnije je to, da su ova dva slučaja sada prioritet države BiH, koja će se jasno odrediti po ovom pitanju i budućnosti pravosudnog sistema - kazao je Dragičević.

On je u svom obraćanju medijima objasnio da u nedjelju odlazi, nakon 60 dana boravka ispred Tužilaštva.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banje Luke. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastupila utapanjem bez elemenata krivičnog djela. U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo (OJT) Banja Luka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Državno tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.