open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik entiteta RS
Duraković nakon večerašnjeg orgijanja Srebrenicom: Kada ćemo prestati biti zvijeri, a postati ljudska bića...
Nakon što je danas obilježena 28. godišnjica genocida, večeras Srebrenicom odjekuju neprikladne pjesme, poput "Veseli se srpski rode, do slobode".
11.07.2023. u 22:55
get url
text

Tim povodom oglasio se i Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska.

- Svega nekoliko sati nakon što smo, još jednu godinu zaredom, otvorili sve svoje rane i ukopali još 30 žrtava genocida, naše komšije Srbi, doduše ne svi, bez imalo empatije i respekta, slave Petrovdan (koji se obilježava 12. jula). Običaj je da se uoči Petrovdana pale lile koje simbolišu vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezivali ih za drvene stubove, natapali ih smolom i palili. Pri ulasku u Srebrenicu, 11. jula 1995. godine Ratko Mladić je rekao: "Uoči još jednog srpskog praznika poklanjamo srpskom narodu ovaj grad." Srpski narod je na poklon od Ratka Mladića dobio razoren grad iz kojeg su, po njegovoj komandi, ubijeni svi Bošnjaci koje su Mladićevi vojnici uspjeli zarobiti. Tri godine prije, sličnu proslavu Petrovdana su imali srpski vojnici i u logoru Omarska, kada su, umjesto lila, na lomaču bacali tijela zarobljenih civila. Danas naše komšije, bez trunke saosjećanja, slave "dan uoči Petrovdana" - napisao je Duraković na svom Facebook profilu.

Upitao je "kada ćemo prestati biti zvijeri, a postati ljudska bića koja poštuju tragediju naroda nad kojim je počinjen genocid!?"

- Za neupućene, ovo je tek mali dio atmosfere, koja će za par sati, kada se "popije čašica više", postati folklorno usijanija. Sudeći po dosadašnjoj tradiciji, slušat ćemo Baju Malog Knindžu, koji 16. jula gostuje u Banjoj Luci na koncertu pod nazivom "Živjeće Srpska, svoja na svome", a organizator je Udruženje "Veterani Republike Srpske". Povod ovog kulturno-zabavnog programa su "odluka Ustavnog suda i konstantni udari na Republiku Srpsku" - naveo je Duraković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.