open-navfaktor-logo
search
Fotogalerija
"Dva lica" svijeta kroz objektive AA: Život između uživanja i preživljavanja
Svakodnevne životne aktivnosti posebno posljednjih nekoliko mjeseci uveliko se razlikuju na Istoku i Zapadu, odnosno u Gazi i nekim drugima mjestima u svijetu.
27.12.2023. u 13:50
get url
text

{$galerijaFotografija}

Fotoreporteri agencije Anadolija "zaustavili" su trenutke borbe za goli život u Gazi i momente ugodne svakodnevnice drugdje.

Dok život u zapadnim zemljama teče normalnim tokom, u izraelskim napadima izloženoj Gazi svjetska javnost svjedoči ljudskoj drami i brutalnoj destrukciji, ubijanju i humanitarnoj katastrofi. Tako na poznatom trgu Times u New Yorku građani broje dane do proslave Nove godine, a u Gazi, u bolnici "Šehida Akse" Palestinci iščekuju vijesti o najbližima.

Vožnja bicikla kraj rijeke Hudson u New Yorku, po prizoru, ali i mnogo čemu drugom razlikuje se od one u Khan Younisu. Vatromet iznad Moskve, povodom proslave Dana pobjede, dio je veselja, dok su eksplozije na nebu iznad Gaze, vjesnici smrti.

Na festivalu u Španiji, sugrađani su u znak veselja nosili jedni druge, "na vrhu mase", dok su Palestinci, u samo jednom od desetaka hiljada primjera, nosili tijelo snimatelja Al Jazeere Samira Ebu Dakkaa, zajedno s "press" natpisom označenom zaštitnom opremom, koja za izraelsku vojsku nije predstavljala prepreku za ubistvo njega i još više od 100 njegovih kolega.

Građani zapadnih gradova formirali su gužve obilazeći tržne centra tokom prazničnih sniženja, dok su Palestinci ispunili ulice u nepreglednim kolonama bježeći iz jednog dijela Gaze u drugi, tražeći sigurnost, a nalazeći opet, smrt.

AA-20231227-33287923-33287922-DVA_LICA_SVIJETA_KROZ_OBJEKTIVE_AA_ZIVOT_IZMEDU_UZIVANJA_I_PREZIVLJAVANJA.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.