open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo
Dvojica graničnih policajaca BiH optužena za korupciju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH.    
26.01.2024. u 12:38
get url
text

Optuženi se terete da su 26.08.2021. godine na MGP Hum, općina Foča, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenika Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole osoba i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

U optužnici se navodi da su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije Covid 19 i velikog broja zaraženih osoba, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka Crne Gore, državljaninu Albanije, koji nije imao potrebna Covid odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritoriju BiH, nakon što su od njega zahtijevali i primili novčanu korist, te na taj način za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Ppostupili su, kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je i potvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.