open-navfaktor-logo
search
Nasilje
Džamije u Njemačkoj primile pijeteća pisma
Najmanje dvije džamije u njemačkoj regiji Hessen primile su ove sedmice prijeteća pisma, rekli su u petak predstavnici lokalne muslimanske zajednice.
07.08.2020. u 16:23
get url
text

Osumnjičeni neonacisti poslali su prijeteća pisma u džamije u malom gradu Fuerth i obližnjem okrugu Wahlen, rekao je lokalnim medijima Salih Ozkan, predstavnik tursko-muslimanske krovne grupe DITIB.

Kako je kazao, pisma sadrže prijetnje nasiljem nad muslimanima, a potpisala ih je grupa koja sebe nazvala "NSE 2020".

Pozvao je policiju da provede ozbiljnu istragu i omogući veću zaštitu džamijama.

Nije odmah bilo jasno jesu li prijetnje povezane sa neonacističkom mrežom "NSU 2.0", koja je u posljednje dvije godine poslala stotine prijetnji smrću muslimanima i imigrantima.

Njemačke vlasti uhapsile su penzionisanog policajca i njegovu suprugu u julu zbog sumnje da su pisali i slali prijeteća pisma.

Potpis "NSU 2.0" odnosio se na krajnje desničarsku neonacističku organizaciju Nacional-socijalističko podzemlje (NSU).

Članovi ove grupe su u razdoblju od 2000. do 2007. ubili deset građana, među kojima je osam turskih i jedan grčki imigrant.

Iako su nedavna otkrića pokazala da je njemačka domaća obavještajna agencija imala na desetine doušnika koji su imali kontakte sa osumnjičenima iz NSU-a, zvaničnici su insistirali na tome da nemaju prethodne informacije o terorističkoj ćeliji i ubistvima NSU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.