open-navfaktor-logo
search
"Pao" u Dubaiju
Edin Gačanin sporazumno osuđen u Nizozemskoj za trgovinu drogom, moguće da kaznu izdržava i u BiH
Edin Gačanin Tito sklopio je procesne sporazume sa Državnim tužilaštvom Nizozemske zbog trgovine kokainom. Sklapanje sporazuma potvrdila je za nizozemske medije njegova advokatica Laura Versluis. 
07.12.2023. u 10:01
get url
text

VEZANI TEKST - Akcija protiv superkartela: U Dubaiju "pao" Edin Gačanin Tito?

Gačaninu je suđeno na ročištu pred sudom u Roterdamu 1. novembra, a sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura, prenosi nizozemski portal Crimesite, navodeći njegovo ime kao Edin G.

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2,4 tone preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Gačanin (36) rođen je u BiH, ali je uglavnom odrastao u regiji Breda. 

Preko svojih advokata je u više navrata negirao da je umiješan u trgovinu kokainom u prošlosti.

VEZANI TEKST - FUP se oglasio povodom tekstova o vezama specijalaca sa Edinom Gačaninom

Nizozemski portal ranije je objavio dokumente koje je Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) pripremila o Gačaninu. Navodi se da je pokrenuo uspješnu seriju transporta kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. govorila o "Tito i Dino kartelu", "super kartelu" koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, italijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Gačanin je i na crnoj američkoj listi. U aprilu 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) započeo je "lov" na imovinu klana Kinahan, a sada i na imovinu Gačanina. Imovina ljudi na toj listi je zamrznuta, Amerikancima nije dozvoljeno da posluju s njima, a SAD uvode sankcije stranim licima ili kompanijama povezanim s njima.

VEZANI TEKST - "Tito i Dino": U BiH oprali više od 10 miliona KM, novcem od droge opremali i specijalce

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i deseci drugih osumnjičenih. Nizozemska je zatražila njegovo izručenje, navodi Crimesite pozivajući se na portal NRC jer je, na osnovu poruka na chatovima koje je razbila policija, osumnjičen za umiješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Gačanin je ponovo pušten iz neobjašnjenih razloga i izručenje nije uslijedilo. Pregovori su potom vođeni u tišini sa pravosuđem u Nizozemskoj.

Crimesite piše da se u slučaju dogovora o suđenju, osumnjičeni odriče odbrane u zamjenu za smanjenu kaznu. 

Gačanin boravi na nepoznatoj lokaciji. Kako navodi NRC, dogovoreno je da kaznu može izdržavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerovatno BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.