open-navfaktor-logo
search
U jeku izraelskih napada
Egipat gradi treći zid na granici s Gazom
Ekipa agencije Anadolija snimila je izgradnju trećeg zida na granici Rafah-Egipat u jeku izraelskih napada na Pojas Gaze.
22.02.2024. u 09:34
get url
text

Egipat nastavlja graditi treći zid na granici s Gazom, a proces izgradnje betonskih blokova je dokumentiran iz palestinske enklave.

Na videu je prikazano hiljade šatora raseljenih Palestinaca duž granične linije.

"Wall Street Journal" je prošle sedmice objavio da Egipat provodi planove za vanredne situacije koji uključuju radove na ograđenom prostoru od 20 kvadratnih kilometara u blizini Pojasa Gaze u kojem bi moglo biti smješteno više od 100.000 ljudi, koji bi mogli pobjeći od izraelskih napada na Rafah.

Izraelski javni emiter KAN prenio je u nedjelju da je vojska odobrila plan za napad na Rafah.

Oko 1,5 miliona Palestinaca živi kao izbjeglice u Rafahu, nadomak Egipta. Također služi kao ulazna tačka za humanitarnu pomoć.

Tenzije su porasle širom okupirane teritorije otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog smrtonosnog napada na Pojas Gaze u kojem je ubijeno oko 30.000 ljudi.

U privremenoj presudi u januaru, sud sa sjedištem u Hagu naložio je Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo da se humanitarna pomoć pruži civilima u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.