open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Egipat zaplijenio brod koji je zakrčio Sueski kanal, traži se veliki iznos odštete
Egipatske vlasti zaplijenile su ogromni teretni brod Ever Given, koji je prošli mjesec na skoro sedam dana blokirao Sueski kanal, jer je u toku spor zbog finansijske štete koju je blokada pričinila, objavio je u utorak državni medij Al Ahrama.
14.04.2021. u 08:50
get url
text

Egipatski sud naložio je japanskom vlasniku broda Shoei Kisen Kaishu da plati odštetu od 900 miliona dolara zbog gubitaka nanesenih kada je panamski brod Ever Given, dio Ever Green flote, spriječio morski promet kroz Sueski kanal, koji je vitalni globalni trgovinski plovni put.

Ovaj pozamašan iznos uključuje i naknade za održavanje i troškove akcije spašavanja, izvijestio je Al Ahram, prenosi CNN.

Međunarodna operacija spašavanja realizirana je danonoćno kako bi se brod oslobodio, jer su ostali brodovi iz cijelog svijeta, koji su prevozili gorivo i teret, bili spriječeni da uđu u kanal.

VEZANI TEKST - Globalna trgovina mogla bi zbog blokade Sueskog kanala sedmično gubiti i do 10 milijardi dolara

Ever Given je oslobođen 29. marta.

Shoei Kisen Kaisha rekao je da osiguravajuće kompanije i advokati rade na zahtjevu za kompenzaciju i odbio je dalje komentarisati.

Iz Britanskog kluba, osiguravatelja za Ever Given, u utorak su naveli da su odgovorili na zahtjev Uprave Sueckog kanala za 916 miliona dolara odštete dovodeći u pitanje osnovanost takvog zahtjeva.

- SCA nije pružio detaljno opravdanje za ovu izuzetno veliku tužbu, koja uključuje zahtjev za 300 miliona dolara za "bonus za spašavanje" i 300 miliona dolara za "gubitak reputacije". Brod je oslobođen nakon šest dana i Sueski kanal je odmah nastavio s komercijalnim operacijama - naveli su, između ostalog, iz UK Cluba.

Više od 400 brodova bilo je blokirano kada se 23. marta Ever Given nasukao, a kako je do toga došlo, egipatske vlasti još istražuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.