open-navfaktor-logo
search
Masovna grobnica
Ekshumacija na Igmanu: Dosad pronađeno šest tijela, čahure dovele do grobnice
Na mjestu događaja nalazi se tužilac Tužilaštva BiH, istražitelji Instituta za nestale, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te uposlenici KJP "Sarajevo-šume", JKP "Komunalac", kao i pogrebnog društva
06.06.2019. u 12:22
get url
text

U toku je iskopavanje grobnice pronađene na Igmanu, za koju se sumnja da skriva tijela Bošnjaka iz Donjih Hadžića, koji se vode kao nestali od jula 1992. godine

Kako je za Faktor potvrdila glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić, do sada je na osnovu pronađenih lobanja i pari obuće utvrđeno da se u grobnici nalazi najmanje šest tijela.

{$galerijaFotografija}

U blizini grobnice pronađene su i čahure, koje su i pomogle prilikom otkrivanja tačne lokacije grobnice.

Na mjestu događaja nalazi se tužilac Tužilaštva BiH, istražitelji Instituta za nestale, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te uposlenici KJP "Sarajevo-šume", JKP "Komunalac", kao i pogrebnog društva.

- Uviđaj je u toku. Rad na iskopavanju bit će nastavljen i u narednim danima. Dubina grobnice još nije poznata. Zasad su otkriveni posmrtni ostaci najmanje šest osoba - kazala je Fazlić.

Grobnica se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu između Golog brda i Lokvice. Riječ je o lokaciji u blizini prve linije razgraničenja između snaga Armije RBiH i VRS-a.

To je teritorij kuda se pretpostavlja da su nestali Hadžićani bježali, pokušavajući da se probiju do slobodne teritorije i gdje se pretpostavlja da su zarobljeni i strijeljani.

U grobnici su Pronađeni i određeni identifikacioni dokumenti, na osnovu kojih će se moći utvrditi o kojoj grupi je riječ, s tim da će se za zvaničnu potvrdu identiteta žrtava morati sačekati DNK-analize pronađenih posmrtnih ostataka.

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji poduzetih na osnovu naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH, uz naredbe Suda BiH.

Grobnica na Igmanu, ekshumacija 06.06.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.