open-navfaktor-logo
search
Izborna skupština
Elvira Dushi nova predsjednica Zajednice Albanaca u BiH
Izborna skupština Zajednice Albanaca BiH, na kojoj je izabrana nova predsjednica Elvira Dushi, održana je danas u Sarajevu. 
12.11.2022. u 16:51
get url
text

Za potpredsjednika izabran je Rizah Sokoli, predsjednik Udruženja Dardania iz Tuzle. Generalni sekretar u naredne četiri godine biće Virdžina Žubi, a izabrani su i novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora. 

Počasni generalni konzul Albanije u BiH i dosadašnji predsjednik Zajednice Muharrem Zejnullahu istakao je da je zadatak Zajednice da nastave raditi na zastupanju Albanaca i integraciji u bh. društvo i šire, očuvanju identiteta kao i osnaživanju veza oblasti kulture, sporta i obrazovanja s Kosovom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom i svim drugim zemljama u kojima žive Albanci.

Izrazio je nadu da će građani uskoro dvosmjerno putovati na Kosovo i BiH bez viza,što će omogućiti razmjenu studenata, priznanje diploma i dokumenta kao  i saradnju na svim drugim poljima, saopćeno je iz Zajednice Albanaca u BiH. 

Novoizabrana predsjednica Elvira Dushi pozvala je sunarodnjake da se pridruže Zajednici, čije je sjedište kuća u kojoj će svako na svoj način običaje i jezik prenositi na nove generacije.

- Članovi ove Zajednice, koju čine ljudi iz svih krajeva u kojima žive Albanci, uz sve raznolikosti albanskih običaja i dijalekata, čine ono kulturno bogatstvo neprocjenjive vrijednosti koje me motivira i čijem očuvanju želim doprinijeti svojim angažmanom u Zajednici - kazala je, te najavila pokretanje projekata i aktivnosti s ciljem promocije albanske kulture i njenog očuvanja u BiH.

Elvira Dushi rođena je u Prištini 1973. godine. Farmaceutski fakultet završila je u Sarajevu. Danas je uspješna privatna poduzetnica i majka je dvoje djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.