open-navfaktor-logo
search
Pretreseno 17 lokacija
Epilog akcije "Divič": SIPA uhapsila 11 osoba, četiri su carinika, a četiri policajca
U sklopu operativne akcije "Divič" koju su danas pripadnici SIPA-e proveli na području Brčkog i Bijeljine pretreseni su stambeni objektiu i automobili na 17 lokacija, a ukupno je uhapšeno 11 osoba, saopćila je SIPA.
15.11.2023. u 18:26
get url
text

Uhapšene osobe sprovedene su u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predati Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360 KM, 48.885 eura, 320.010 dinara (RSD), 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi, i primanje dara i drugih oblika koristi propisana  Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske - naveli su iz SIPA-e.

Ova grupa, dodaju u saopćenju, krijumčarila je i prevozila  različite vrste robe (od čega je većinski dio bio voće i povrće) preko državne granice sa područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i obratno preko Graničnog prijelaza Popovi - Pavlovića most.

Ranije je iz Tužilaštva BiH rečeno da su ove aktivnosti usmjerene na procesuiranja koruptivnih krivičnih djela povezanih sa nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, te da su među osumnjičenima četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska službenika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

- Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

- Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, te su počinioci sticali veliku nezakonitu imovinsku korist- naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.