open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Epska bitka za američki Senat: Demokrate na korak od velikog trijumfa
U američkoj saveznoj državi Georgiji demokrata Raphael Warnock (51) pobijedio je u drugom krugu izbora za mjesto u Senatu i tako postao prvi Afromerikanac koji je ušao u Senat u historiji svoje države.
06.01.2021. u 10:07
get url
text

Baptistički svećenik koji je posljednjih 15 godina vodio crkvu u Atlanti, gdje je nekad propovijedao i Martin Luther King Jr., porazio je republikanku Kelly Loeffler (50). To je još jedan udar predsjedniku na odlasku, Donaldu Trumpu, koji je grčevito pružao podršku Loeffler, kao i Davidu Perdueu (70), republikancu koji se kandidirao za drugo mjesto.

Raphael Warnock

Fokus se sada prebacuje na drugu utrku, između Perduea i demokrata Jona Ossoffa (33), redatelja dokumentarnih filmova. Ako Ossoff pobijedi, demokrati će imati potpunu kontrolu nad Kongresom, jačajući položaj novoizabranog predsjednika Joea Bidena dok se priprema za preuzimanje dužnosti 20. januara.

Republikanac David Perdue i demokrat Jon Ossoff trenutno su gotovo izjednačeni. Ukoliko pobijedi Perdue, Bidenovi reformski planovi će se suočavati s jakom republikanskom opozicijom, prenosi N1.

U jednoj utrci, prema 96 posto prebrojenih glasova, prema izvještaju Edison Researcha, republikanac Perdue osvojio je 50 posto glasova, kao i njegov demokratski izazivač Ossoff, ali Perdue ipak vodi s oko 3000 glasova više, prenosi Reuters.

Brojanje glasova za američki Senat u Georgiji zaustavilo se preko noći i nastaviti će se ujutro. O rezultatima ovih izbora više bi trebalo biti poznato do srijede u podne, prema lokalnom vremenu, rekao je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger u utorak kasno navečer za CNN.

Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Dvostrukom pobjedom demokrata, omjer u Senatu bit će 50-50, čime bi izabranoj potpredsjednici Kamali Harris pripao presudan glas. Demokrati imaju kontrolu nad Zastupničkim domom, a od 20. siječnja imat će i nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu kako bi mogli upotrijebiti veto protiv Bidenovih političkih i pravosudnih imenovanja, kao i protiv mnogih njegovih inicijativa u područjima kao što su program ekonomske pomoći, klimatske promjene, zdravstvo i kazneno pravosuđe.

Georgia je na predsjedničkim izborima tijesno glasala za Bidena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.