open-navfaktor-logo
search
Osude
Erdogan: Dodjela Nobelove nagrade za književnost rasisti neće značiti ništa osim nagrađivanja kršenja ljudskih prava
Peteru Handkeu će na večerašnjoj svečanoj ceremoniji u Štokholmu biti dodijeljena nagrada koja je finansijski utemeljena i iznosi nešto više od milion eura, kao i medalja i diploma
10.12.2019. u 11:16
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine danas dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je negirao zločine počinjene 90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

- Dodjela Nobelove nagrade za književnost rasisti neće značiti ništa osim nagrađivanja kršenja ljudskih prava - poručio je Erdogan povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handkeu će na večerašnjoj svečanoj ceremoniji u Štokholmu biti dodijeljena nagrada koja je finansijski utemeljena i iznosi nešto više od milion eura, kao i medalja i diploma. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.