open-navfaktor-logo
search
Nema zelenog svjetla
Erdogan: Nećemo odobriti prijem u NATO sve dok Švedska dopušta spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja neće dati zeleno svjetlo za prijem Švedske u NATO sve dok vlasti te skandinavske zemlje dopuštaju spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom.
01.02.2023. u 12:34
get url
text

- Nećemo reći da ulasku Švedske u NATO sve dok dopuštate da naša sveta knjiga Kur'an, bude spaljena, raskomadana i da se to radi uz odobrenje vašeg sigurnosnog osoblja - rekao je Erdogan, pozivajući se na nedavno spaljivanje Kur'ana u glavnom švedskom gradu Stockholmu.

Erdogan je kazao da Turska pomno prati razvoj događaja u vezi s procesom proširenja NATO-a u kontekstu zajedničkog zahtjeva za prijem koji su predale Finska i Švedska.

- Naš pogled na kandidaturu Finske je pozitivan, ali nije takav kada je u pitanju Švedska - rekao je Erdogan i time signalizirao spremnost Ankare da podrži kandidaturu Finske za NATO odvojeno od Švedske.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je dansko-švedski ekstremist Rasmus Paludan prošle sedmice spalio primjerke Kur'ana u dvije odvojene prilike, prvo ispred turske ambasade u Stockholmu, a zatim kasnije ispred džamije u Danskoj. Paludan je također rekao da će svakog petka spaljivati muslimansku svetu knjigu sve dok Švedska ne bude primljena u NATO savez.

Švedska i Finska zvanično su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Turske, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obavezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku terorističkim grupama kao što su PKK i njegovi ogranci i teroristička organizacija FETO, te da će izručiti u Tursku osumnjičene za terorizam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.