open-navfaktor-logo
search
Nakon pregovora
Erdogan: Osigurali smo produženje sporazuma o izvozu žita
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je produžen sporazum o izvozu žita koji je istjecao u nedjelju.
18.03.2023. u 15:43
get url
text

- Kao rezultat naših pregovora s obje strane, osigurali smo produženje sporazuma koji je istjecao 19. marta - rekao je Erdogan na ceremoniji u Canakkaleu.

Erdogan je zahvalio Rusiji, Ukrajini i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guterresu na naporima da se sporazum još jednom produži.

- Ovaj sporazum, koji je do danas osigurao isporuku 25 miliona tona žitarica na svjetska tržišta s više od 800 brodova, od vitalne je važnosti za stabilnost globalne opskrbe hranom - dodao je Erdogan.

Uporedo s tim, ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov saopćio je da je dogovor produžen za 120 dana.

- Zahvalan sam Antoniju Guterresu, predsjedniku Erdoganu, ministru turske odbrane Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali sporazuma. Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, 25 miliona tona ukrajinskog žita isporučeno je svjetskim tržištima - naveo je Kubrakov na Twitteru.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su u julu prošle godine sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.