open-navfaktor-logo
search
Važna odluka
Erdogan pozdravio odluku o privremenim mjerama Međunarodnog suda pravde o Izraelu: Nadam se...
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je današnju odluku o privremenim mjerama Međunarodnog suda pravde (ICJ) o slučaju genocida protiv Izraela, opisujući donijete privremene mjere kao "vrijedne".
26.01.2024. u 16:32
get url
text

- Ovo je važna odluka Međunarodnog suda pravde o privremenim mjerama u vezi s nehumanim napadima Izraela na Gazu i pozdravljam je - poručio je Erdogan u objavi na društvenoj mreži X.

Erdogan je također poručio da će Turska nastavit raditi svom snagom i stajati uz palestinsku braću u naporima za uspostavu prekida vatre i osiguranja puta ka trajnom miru.

- Nastavit ćemo pratiti proces kako bismo osigurali da ratni zločini počinjeni nad nedužnim palestinskim civilima ne prođu nekažnjeno - naveo je Erdogan.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je ICJ naredio Izraelu da "preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći" kako bi spriječio dalje krvoproliće u Gazi u skladu sa obavezama iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Sud je također pozvao na hitno oslobađanje svih talaca.

- Nadamo se da će ova odluka, koja je obavezujuća za zemlje potpisnice Konvencije o genocidu, dovesti do okončanja neselektivnih napada Izraela na žene, djecu i starce - naveo je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.