open-navfaktor-logo
search
Gaziantep
Erdogan predao ključeve obnovljenih kuća koje su razorene u zemljotresu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u subotu je predao vlasnicima ključeve obnovljenih kuća koje su uništene u razornim zemljotresima te obnovljene za svega 60 dana.
22.04.2023. u 20:25
get url
text

Erodgan je zajedno s Devletom Bacelijem, predsjednikom koalicione Stranke nacionalnog pokreta (MHP), boravio u turskom gradu Gaziantepu, gdje je u selima pogođenim zemljotresom danas izvršena predaja ključeva obnovljenih stambenih jedinica.

- Nastavit ćemo raditi ne dopuštajući da nas iko koči sve dok sva naselja naše zemlje ne učinimo otpornima na nepogode - rekao je Erdogan.

 

Podsjetio je kako je danas tačno 75 dana od razornih zemljotresa te kako su obišli sva područja pogođena zemljotresom.

Rekao je kako su za 45 dana već zavšili 10 seoskih kuća, čije su ključeve predali njihovim vlasnicima 60 dana nakon što je položen kamen temeljac.

- Želim da ove seoske kuće, koje su svojom arhitekturom, konstrukcijom i svim drugim karakteristikama zaista lijepa djela, budu od koristi domaćinima - podvukao je Erdogan.

Dodao je kako je u toku proces gradnje više od 105.000 stambenih jedinica u zemljotresom pogođenim područjima.

- Do sada smo započeli proces izgradnje više od 105.000 stambenih jedinica (u pogođenom području). Za gotovo polovicu smo postavili temelje - kazao je turski predsjednik.

Erdogan je govorio i planovima za budućnost u kontekstu zaštite od zemljotresa i kada je riječ o Istanbulu.

- Nedavno smo s našom nacijom podijelili dobre vijesti o novoj kampanji urbane transformacije u Istanbulu. Našoj braći i sestrama iz Istanbula, koji žive u rizičnim zgradama, predstavili smo ponudu u kojoj ćemo pola troška prenamjene pokriti mi kao država, a drugu polovicu je vrlo povoljno, uvjetno zaduživanje. Cilj nam je ne ostaviti nijednu rizičnu zgradu u Istanbulu u pet godina transformacijom oko 300.000 stambenih jedinica godišnje uz studiju koju treba provesti - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.