open-navfaktor-logo
search
Crnomorski koridor
Erdogan: Rusija dala besplatno žito, Turska samljela i ide u afričke države
Turska je odlučna da pošalje žito i brašno u afričke zemlje preko crnomorskog žitnog koridora, izjavio je u nedjelju predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.
08.01.2023. u 20:20
get url
text

- Ruski predsjednik Vladimir Putin mi je rekao: "Ja ću ti dati žito besplatno, a ti ga isporuči siromašnim afričkim zemljama". A mi smo rekli dobro. Dobit ćemo ovo besplatno od vas. Hajde da to pretvorimo u brašno u našim fabrikama i pošaljemo u siromašne afričke zemlje - rekao je Erdogan u subotu na događaju u Antaliji.

Ali, kazao je Erdogan, 44 posto ukrajinskog žita se šalje u Evropu.

- Odlučni smo i potrudit ćemo se da ove proizvode iz ovog žitnog koridora pošaljemo u afričke zemlje - dodao je Erdogan.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito isplovio je 1. augusta prošle godine iz ukrajinske luke Odesa prema historijskom dogovoru.

Turska je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, a više puta je pozivala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

Erdogan je rekao da Turska čini svoj dio u pronalaženju rješenja za rat Rusije i Ukrajine, za razliku od onih koji "pomažu trgovcima oružjem".

- Ulažemo napore da postignemo mir u svijetu. Istog dana razgovaramo i s Putinom i (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim. Trudimo se da vidimo kako da ih pomirimo - dodao je turski predsjednik Erdogan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.