open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Samo uz konačno rješenje palestinsko-izraelskog pitanja može doći trajni mir na Bliski istok
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio u nedjelju da samo uz konačno rješenje palestinsko-izraelskog pitanja može doći trajni mir na Bliski istok.  
08.10.2023. u 17:51
get url
text

VEZANI TEKST - Šestočlana porodica poginula u izraelskim zračnim napadima na Gazu

Erdogan je govorio danas na svečanosti povodom otvorenja Sirijske pravoslavne crkve svetog Efrema u Istanbulu, inače prve crkve izgrađena u Turskoj od osnivanja Republike, a tom prilikom se osvrnuo na izraelsko-palestinske sukobe.

Erdogan je poručio kako je pitanje Palestine u korijenu problema u regiji te da ukoliko se ovo pitanje ne riješi pravedno, ova regija će i dalje čeznuti za mirom.

- Samo uz konačno rješenje palestinsko-izraelskog pitanja može doći trajni mir na Bliski istok. Ostvarenje nezavisne, geografski integrirane palestinske države s (istočnim) Al-Qudsom kao glavnim gradom, potreba je koja se više ne može odgađati - podvukao je Erdogan.

VEZANI TEKST - Nastavljeni izraelski zračni napadi na Pojas Gaze: Od 2008. do 2023. poginulo 6.720 Palestinaca i 658 Izraelaca

Izrazio je spremnost da Turska učini sve u njenoj moći s ciljem zaustavljanja sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i s ciljem smanjenja rastućih tenzija.

-Turska nastavlja i intenzivira diplomatske aktivnosti s ciljem ponovne izgradnje mira - podvukao je Erdogan.

Doda je da oni koji zatvaraju oči pred zločinima iz mržnje nažalost potkopavaju volju različitih kultura da žive zajedno u miru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.