open-navfaktor-logo
search
Napadnuta ekonomija
Erdogan: Spasit ćemo naš narod od pošasti zvane kamata
Predsjednik Turske i čelnik vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se u posljednje vrijeme na meti nekih krugova našla i ekonomija Turske.
17.11.2021. u 12:33
get url
text

- Nakon što smo zajedno s našim narodom 15. jula zatvorili prljave kanale, ovoga puta je direktno napadnuta naša ekonomija - kazao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AK Partije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Erdogan je istakao da Tursku i njene građane čeka svijetla budućnost ako uspiju nastaviti sa napretkom kao prethodne dvije decenije.

- Ako uspijemo da bez većih poteškoća i zastoja iza sebe ostavimo 2022. i 2023. godinu, čeka nas vrlo svijetla budućnost - kazao je Erdogan te dodao da će pokušati spasiti građane Turske od opasnosti kamate.

- Spasit ćemo naš narod od pošasti zvane kamata. Neka se ne nađu uvrijeđeni naši prijatelji koji brane kamatu, ali ja ne mogu biti zajedno s onima koji staju u odbranu kamate na našem putu - rekao je Erdogan te dodao:

- Zar Centralna banka nije nezavisna? Neka odlučuje samostalno.

Podsjetio je da je Turska proteklih godina ostvarila veliki napredak i u oblasti sondažnih bušenja u morima.

- Našoj floti za sondažna bušenja dodali smo i četvrti brod. Još mu nismo dali ime. Nadamo se da će predstavljati dodatnu snagu - rekao je Erdogan.

Poručio je da današnja Turska nije više ona, kako je kazao, stara Turska.

- Naš narod, sa svojom omladinom, ženama i ljudima iz svih slojeva, svjestan je svega što se dešava. Možemo se oduprijeti ovom teretu. Ne samo da ga možemo nositi, već i oboriti na tlo i razbiti - istakao je Erdogan.

Istakao je također da mnoge razvijene zemlje ulaze u duboku ekonomsku krizu.

- Razvijene zemlje su na ivici najveće ekonomske krize nakon Drugog svjetskog rata. Očigledno je da će nakon toga uslijediti društvene i političke krize - kazao je Erdogan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.