open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik EU
EU: Borrell će učiniti sve da spasi iranski nuklearni sporazum
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell učiniće sve što je moguće da vrati pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu na pravi put, rekao je u četvrtak Peter Stano, glasnogovornik diplomatske službe EU.
12.05.2022. u 18:46
get url
text

- Ovo je interes i uloga koordinatora (iranskog nuklearnog sporazuma) da učini sve što može kako bi spasio ovaj sporazum - rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je Borrell posvećen tome "da učini sve što je moguće da se tekući razgovori o potpunoj usklađenosti uspješno završe".

Enrique Mora, glavni pregovarač EU i zamjenik generalnog sekretara diplomatske službe bloka, trenutno je u Teheranu i razgovara sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova i vodećim nuklearnim pregovaračem Bagheri Kanijem i drugim zvaničnicima.

U poruci na Twitteru objavljenoj prije putovanja, rekao je da će "raditi na zatvaranju preostalih rupa" kako bi osigurao nastavak pregovora.

Diplomatija EU je uložila značajne napore da vrati Iran i Sjedinjene Američke Države za pregovarački sto.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obvezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.