open-navfaktor-logo
search
Samit G-20
EU optužuje Rusiju za "cinizam" zbog povlačenja iz crnomorske žitne inicijative
Evropska unija u subotu je optužila Rusiju zbog "cinizma" u povlačenju iz ugovora o žitu u Crnom moru, navodeći da je ponuda od milion tona žita afričkim zemljama "parodija velikodušnosti".
09.09.2023. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Kremlj: Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru obustavljen

U govoru na godišnjem samitu G-20 u New Delhiju, Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, kazao je da je dogovor o žitu siromašnim zemljama 30 puta veći od količine koju Africi nudi Rusija.

-I kakav cinizam, to niste prihvatili - rekao je Michel komentarišući dogovor o žitu koji je uputio ruskom predstavniku na samitu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

- Ne samo da ste odlučili da se povučete iz ovog sporazuma o žitu, nego istovremeno napadate i lučku infrastrukturu. Blokirate luke koje omogućuju pristup Crnom moru, pa čak i Dunavu - rekao je on.

Rusija je odustala od sporazuma u julu, godinu dana nakon što su je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, žaleći se da se njen vlastiti izvoz hrane i đubriva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u zemlje kojima je potrebno.

- Da bi uvreda bila veća, Rusija nudi milion tona žita afričkim zemljama u parodiji velikodušnosti - rekao je Michel.

- Kakav cinizam i prezir prema afričkim zemljama - rekao je on, dodajući da je sporazum o Crnomorskoj žitnoj incijativi do sada isporučio više od 30 miliona tona, uglavnom u najugroženije zemlje.

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu razgovarao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u vezi s naporima da se oživi sporazum, saopoćila su dva izvora upoznata s tim, ne pružajući više detalja.

VEZANI TEKST - Hoće li sporazum koji omogućava siguran izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka biti produžen samo na 60 dana?

Vijest je uslijedila nakon što je Erdogan ove sedmice kazao da bi bilo moguće oživjeti sporazum, pozivajući Ukrajinu da ublaži svoju pregovaračku poziciju i izvozi više žita u Afriku, a ne u Evropu, iako se Ukrajina protivi ideji ublažavanja sankcija.

Ambasade dvije zemlje u New Delhiju nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom poslane e-mailom nakon što su izvori na marginama samita govorili pod uvjetom anonimnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.